Bardejovská firma FLAMEshoes žiada investičnú pomoc za 4,5 mil. eur

03.04.2014 Bardejov

Bratislava 3. apríla (TASR) - Bardejovská firma FLAMEshoes, s. r. o., žiada investičnú pomoc vo výške 4,5 milióna eur pre nový závod na výrobu gumovej obuvi v lokalite Kružlov, okres Bardejov. Jednak vo forme úľavy na dani z príjmu právnických osôb vo výške 2,9 milióna eur a jednak formou dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok vo výške 1,6 milióna eur. Vyplýva to zo zverejneného návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR na poskytnutie investičnej pomoci.

"Realizácia investičného zámeru s oprávnenými nákladmi v nominálnej výške 13,915 milióna eur je rozložená na obdobie rokov 2014 až 2015, pričom v priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2015 vytvorí 150 nových pracovných miest," informoval rezort hospodárstva.

Investičný zámer spočíva vo vybudovaní nového závodu na výrobu gumovej obuvi tzv. EVA technológiou. "Podstata a atraktívnosť technológie je v tom, že dokáže vyrábať unikátny materiál so širokospektrálnym využitím, a to najmä v regióne so silnou tradíciou výroby obuvi na Slovensku."

Žiadateľ o investičnú pomoc registruje na európskom trhu jednu spoločnosť ako svojho najväčšieho konkurenta, a to Orsosandles, ktorá má hlavné sídlo v Portugalsku, ale závody má aj v Taliansku a v Španielsku. Ostatný podiel na trhu v rámci EÚ pre gumovú obuv z materiálov EVA je krytý dovozom najmä z Číny a USA.

Začiatok realizácie investičného zámeru sa plánuje na 1. kvartál tohto roku. Plánovaný začiatok novej výroby je 4. kvartál 2014. Dosiahnutie plnej plánovanej kapacity sa plánuje v 4. kvartáli 2015.

FLAMEshoes, s. r. o., Bardejov bola zapísaná do Obchodného registra SR v marci 2013. Predmetom jej činnosti je okrem iného výroba obuvi a komponentov obuvi s výnimkou ortopedickej, ako aj výrobkov z gumy a plastov. Eviduje základné imanie vo výške 50.000 eur. Spoločníkmi firmy je päť fyzických osôb, z toho tri s bydliskom v Číne.
 

Vyberte región